23.05.2014
Akavan Erityisalojen verkkolehti

Lauri Järvilehto

Kutsumustyö saa silmät syttymään

– Menestyjä on ihminen, joka tekee päivän mittaan asioita, joita oikeasti haluaa tehdä, summasi näkemyksiään filosofian tohtori Lauri Järvilehto, jonka teos ”Upeaa työtä!” pohtii työn merkitystä ihmisen elämässä.

Järvilehto puhuu kutsumustyön löytämisen tärkeydestä. Käytämme puolet aikuisiän valveillaoloajasta työhön, joten kannattaisi siis tehdä jotakin sellaista, mistä on oikeasti innoissaan. Kutsumustyön varma merkki on Järvilehdon mukaan se, että ”työ saa ihmisen silmät säkenöimään.” Kutsumustyöhön liittyy intohimo ja innostus, omien kiinnostuksen kohteiden parissa työskentely.

Järvilehto on itse kävelevä esimerkki omista ajatuksistaan. Parikymppisenä Järvilehdon ura oli hyvässä nosteessa musiikkituottajana. Menestys toi myös varallisuutta, mutta tilanne ei kuitenkaan tehnyt häntä onnelliseksi. Niinpä Järvilehto jätti työnsä ja muutti vuodeksi Ranskaan miettimään asioita. Tuumaustauko johti filosofian opintoihin, ja nyt Järvilehto katsoo olevansa omassa kutsumustyössään.

– Työn ei pitäisi olla ihmiselle vain väline asuntolainan maksamiseen. Minulla on unelmana se, että ihmisten olisi mukava lähteä maanantaiaamuna töihin. Nyt meillä on tämä Thank God it’s Friday -mentaliteetti (Luojan kiitos, on perjantai).

Hyvät ideat on saatava esiin ja ryhdyttävä satsaamaan ihmisiin.

 

– Kansantalouden näkökulmastakaan meillä ei ole muita vaihtoehtoja. Hyvät ideat on saatava esiin ja ryhdyttävä satsaamaan ihmisiin.

Yhteiskunnassamme tavoitellaan rahaa ja korkeaa asemaa, ulkoisia menestyksen merkkejä, vaikka niillä ei tutkimusten mukaan ole suurta yhteyttä työhyvinvointiin. Esimerkkinä Järvilehto mainitsee Pekka Herlinin, nyt jo edesmenneen ”Koneen ruhtinaan”, jolla kyllä riitti maallista mammonaa, mutta joka todellisuudessa vihasi työtään ja olisi paljon mieluummin keskittynyt maanviljelykseen. Sisäinen ahdistus oireili synkkänä juopotteluna ja ihmissuhteet kärsivät.

– Tekemisen itsessään tulisi olla yksilölle arvokasta. Kutsumustyöhön liittyy se, että yksilö kokee toimivansa myös toisten hyväksi, tuottavansa yhteisössään jotakin arvokasta.

Sisäinen motivaatio ratkaisee

Järvilehdon mielestä ihmisellä voi olla kymmenenkin kutsumusammattia. Kutsumustyössä olevia ihmisiä on kaikilla ammattialoilla, ja kutsumus ei välttämättä sitoudu opiskelualaan. Nykyinen työkin voi olla valmentautumista kohti kutsumustyötä.

– Ihminen voi tietoisesti ja aktiivisesti luoda itselleen mahdollisuuksia kulkea kohti kutsumustaan. Voi tehdä itselleen esimerkiksi kutsumuskartan. Jos pitää lukemisesta, voi merkata kalenteriinsa tietyille päiville puolentoista tunnin ajan vain lukemista varten. Jos asioita vain miettii eikä oikeasti toteuta, ne eivät ehkä toteudu koskaan.

Järvilehdon mukaan mielekkään työn avaintekijä on ihmisen sisäinen motivaatio, joka perustuu vapauteen, virtaukseen ja vastuuseen. Vapaus ilmenee toimintakykynä ja mahdollisuutena tehdä sitä, joka on ihmiselle parhaaksi. Virtaus on aikaansaamista ja yksi sen ilmenemismuodoista on Järvilehdon lempikäsitteisiin lukeutuva flow-tila. Vastuu puolestaan on merkityksellisyyttä ja eettistä toimintaa, jonka seuraukset ovat hyväksi myös muille.

– Osaaminen ilman intohimoa ei tuota hyvää tulosta, mutta intohimo tuottaa osaamista.

– Aina kutsumusta ei tarvitse toteuttaa työelämässä, harrastuskin voi olla mainio kanava. Pääasia on, että osasista syntyy itselle hyvä elämä.

Teksti: Pirjo Leppänen

Kuvat: Markku Ojala

 
Kerro kaverille
 
2/2014
2/2014
Hyvän (työ)olon puolesta
Hyvän (työ)olon puolesta
2/2014
2/2014
Hyvän (työ)olon puolesta
 
2/2014
2/2014
 
2/2014
2/2014
Aikataulutettu arki
Aikataulutettu arki
2/2014
2/2014
Aikataulutettu arki
Kela korvaa perhevapaiden kuluja työnantajalle
Kela korvaa perhevapaiden kuluja työnantajalle
2/2014
2/2014
Kela korvaa perhevapaiden kuluja työnantajalle
Osaava nainen
Osaava nainen
Osaava nainen
Asennemuutoksen aika
Asennemuutoksen aika
Asennemuutoksen aika
Paras työpaikka 50+
Paras työpaikka 50+
Paras työpaikka 50+
Näin vaikutamme!
Näin vaikutamme!
2/2014
2/2014
Näin vaikutamme!
Kiireestä kohtuuteen
Kiireestä kohtuuteen
Kiireestä kohtuuteen
Kuusi näkökulmaa siitä, ”kuinka työelämässä selviää hengissä”
Kuusi näkökulmaa siitä, ”kuinka työelämässä selviää hengissä”
Kuusi näkökulmaa siitä, ”kuinka työelämässä selviää hengissä”
Haku päälle
Haku päälle
Haku päälle
 
2/2014
2/2014
 
2/2014
2/2014
 
2/2014
2/2014
Puhtaampien vaatteiden puolesta
Puhtaampien vaatteiden puolesta
2/2014
2/2014
Puhtaampien vaatteiden puolesta
 
2/2014
2/2014
Suomen suveen!
Suomen suveen!
2/2014
2/2014
Suomen suveen!
Ansioituneita palkittiin
Ansioituneita palkittiin
2/2014
2/2014
Ansioituneita palkittiin
Suosittele jäsenyyttä!
Suosittele jäsenyyttä!
2/2014
2/2014
Suosittele jäsenyyttä!

Akavan Erityisalat

Maistraatinportti 4 A, 6. krs 00240 Helsinki

P. 0201 235 340

www.akavanerityisalat.fi