12.12.2014
Akavan Erityisalojen verkkolehti
4/2014

Pitääkö kaikkeen ottaa kantaa?

Tasa-arvoinen avioliittolaki on ollut syksyn kuumia perunoita. Avioliittoinstituutio ei ole ammattiliiton toimialaan kuuluva kysymys, sen sijaan tasa-arvokysymykset ovat. Pitääkö liiton siis ottaa kantaa siihen, säädetäänkö maahan tasa-arvoinen avioliittolaki?

Kävimme tästä Akavan Erityisalojen piirissä periaatteellista keskustelua, ja kannat jakautuivat. Jäsenpalautetta tuli melko niukasti. Muutama jäsen vaati painokkaasti, että Akavan Erityisalojen on oltava mukana tasa-arvoista avioliittolakia ajavassa Me tahdomme -kampanjassa. Marraskuun puoliväliin mennessä jo yli 300 Suomessa toimivaa yritystä ja järjestöä oli ilmoittautunut kampanjaan, mukana useita ammattiliittoja. Akavan Erityisalojen hallituksessa ajatus sai lopulta tukea sen verran monelta hallituksen jäseneltä, että puheenjohtajan päätöksellä lähdimme mukaan.

Itse olen sitä mieltä, että ammattiliiton kannattaa rajata toimintansa ja kannanottonsa työelämää sivuaviin kysymyksiin. Akavan Erityisalat piti ständiä kesän Pride-tapahtumassa ja järjesti samassa yhteydessä Pen of Finland -kirjoituskilpailun, jolla kerättiin sateenkaarikokemuksia työelämästä. Prideen osallistumista ei tarvinnut paljon edes miettiä, sillä tapahtuman teemana oli työelämä.

Tasa-arvoisen avioliittolain kohdalla yhteys työelämään löytyy periaatteellisemmalta tasolta. Kampanjaan osallistuvan Microsoftin edustaja perustelee mukanaoloa hyvin:
– Yhdenvertaisuus on yrityksellemme keskeinen arvo ja oleellista yhtiömme menestykselle. Tämä tarkoittaa, että pelkkä syrjimättömyys ei riitä: me pyrimme aktiivisesti edistämään monimuotoisuutta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta työyhteisössämme.

Halusimme tai emme perheasiat ja yksityiselämän kysymykset ovat monin tavoin läsnä työelämässä ja sen sääntelyssä. Ammattiliitot ottavat kantaa siihen, miten helpotetaan työn ja yksityiselämän yhteensovittamista ja siihen, miten vanhempainvapaat pitäisi järjestää. Työsuhdeasunto tai ylimääräinen muuton, häiden tai läheisen hautajaisten vuoksi myönnetty vapaapäivä ovat jo varsin henkilökohtaisia yksityiselämään liittyviä kysymyksiä, joista osaa voidaan säädellä jopa työehtosopimuksin. Pidetäänpä joillakin työpaikoilla perhepäiviä tai myönnetään lastenhoitoapua työsuhde-etuna.

Akavan Erityisalojen arvoissa korostuvat painavasti yhdenvertaisuus ja työelämän kestävä kehitys. Tasa-arvoinen avioliittolaki veisi yhteiskuntaa osaltaan yhdenvertaisempaan, avoimempaan ja monimuotoisempaan suuntaan ja tämä heijastuu ilman muuta myös työelämään ja sen yksityiselämää sivuaviin moniin kysymyksiin.

Mielestäni oli Akavan Erityisaloilta hyvä päätös ottaa kantaa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Tätä kirjoitettaessa lakiesityksen kohtalo oli vielä auki ja eduskunnan äänestystuloksesta ennakoitiin äärimmäisen täpärää.

Toivottavasti tasa-arvo voitti!

Anna Joutsenniemi

 
Kerro kaverille
Puheenjohtajalta: Arvaa oma tilasi, anna arvo toisellekin
Puheenjohtajalta: Arvaa oma tilasi, anna arvo toisellekin
4/2014
4/2014
Puheenjohtajalta: Arvaa oma tilasi, anna arvo toisellekin
Maarit Helén Akavan Erityisalojen puheenjohtajaksi
Maarit Helén Akavan Erityisalojen puheenjohtajaksi
4/2014
4/2014
Maarit Helén Akavan Erityisalojen puheenjohtajaksi
Työttömyys kiristää taloutta, jäsenmaksuihin ei muutoksia
Työttömyys kiristää taloutta, jäsenmaksuihin ei muutoksia
4/2014
4/2014
Työttömyys kiristää taloutta, jäsenmaksuihin ei muutoksia
 
4/2014
4/2014
Akavan Erityisalojen ilme uudistuu
Akavan Erityisalojen ilme uudistuu
4/2014
4/2014
Akavan Erityisalojen ilme uudistuu
Akava vaati oikeudenmukaisempaa eläkeratkaisua
Akava vaati oikeudenmukaisempaa eläkeratkaisua
Akava vaati oikeudenmukaisempaa eläkeratkaisua
Työelämä rajussa murroksessa
Työelämä rajussa murroksessa
Työelämä rajussa murroksessa
Korjaava katkos työelämään
Korjaava katkos työelämään
Korjaava katkos työelämään
Uusittu yhdenvertaisuuslaki laajentaa suojaa syrjinnältä
Uusittu yhdenvertaisuuslaki laajentaa suojaa syrjinnältä
4/2014
4/2014
Uusittu yhdenvertaisuuslaki laajentaa suojaa syrjinnältä
Työtön humanisti on myytti!
Työtön humanisti on myytti!
Työtön humanisti on myytti!
Potkujen jälkeen
Potkujen jälkeen
Potkujen jälkeen
Luottamusmiespolku vie osaamiseen!
Luottamusmiespolku vie osaamiseen!
4/2014
4/2014
Luottamusmiespolku vie osaamiseen!
 
4/2014
4/2014
Kaupan alalle saatava oma TES!
Kaupan alalle saatava oma TES!
4/2014
4/2014
Kaupan alalle saatava oma TES!
”Turhat virkamiehet” tekevät jo tuplatyötä valtionhallinnossa
”Turhat virkamiehet” tekevät jo tuplatyötä valtionhallinnossa
4/2014
4/2014
”Turhat virkamiehet” tekevät jo tuplatyötä valtionhallinnossa
Jäsenten matkustaja- ja tapaturmavakuutukset Turvaan
Jäsenten matkustaja- ja tapaturmavakuutukset Turvaan
4/2014
4/2014
Jäsenten matkustaja- ja tapaturmavakuutukset Turvaan
 
4/2014
4/2014
 
4/2014
4/2014

Akavan Erityisalat

Maistraatinportti 4 A, 6. krs 00240 Helsinki

P. 0201 235 340

www.akavanerityisalat.fi