12.12.2014
Akavan Erityisalojen verkkolehti
4/2014

Arvaa oma tilasi, anna arvo toisellekin

Risto TolonenSolidaarisuus on latinalaisperäinen sana ja se tarkoittaa yhteisvastuullisuutta, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja myötämielisyyttä lähimmäisiä kohtaan. Se on ammattiyhdistystoiminnan perustermejä. Ammattiyhdistysliike on syntynyt solidaarisuudesta: joukko ihmisiä tuntee kuuluvansa yhteen ja päättää kantaa vastuuta yhdessä koko joukon tilanteesta ja tulevaisuudesta.

Toinen tärkeä sana on koheesio, joka tarkoittaa keskinäistä vetovoimaa. Fysiikassa se pitää ainetta koossa eli vastustaa sitä rikkovia voimia. Myös koheesio on ammattiyhdistystoiminnan olennaista sanastoa. Kun ihmisjoukko on lyöttäytynyt yhteen solidaarisuudesta, tarvitaan koheesiota pitämään joukko koossa välillä ilkeäksikin äityvää ympäristöä tai seireenien houkutuksia kohtaan.

Akavan Erityisalojen kaltaisessa useiden ammattialojen ja koulutustaustojen liitossa solidaarisuutta ja koheesiota on vaalittava erityisellä huolella. Se vaatii nousemista oman erityisintressin yläpuolelle, kykyä nähdä kokonaisuus ja tahtoa olla voimakas yhdessä. Meidän jäsenistämme puolet on yksityisellä sektorilla ja toinen puoli julkisella. Puolet meidän väestämme on käynyt yliopiston ja toinen puoli tekee töitä ammattikorkeakouluperustalta. Ihmiset saavat palkkaansa isoista kaupungeista, pienistä kunnista, jättiyrityksistä, pienistä firmoista, järjestöistä, valtiolta tai kirkosta. Meidän kaltaisen kokoomaliiton ihanuus ja kurjuus on sen moninaisuudessa.

Solidaarisuus ja koheesio ovat tahdon asioita ja ne ne luovat suuremman kokonaisuuden kuin pelkän osiensa summan. Mitä vahvempia kokoomaliittomme jäsenyhdistykset ovat, mitä parempi kontakti niillä on jäseniinsä, mitä paremmin niitä johdetaan, mitä taitavampia niiden työntekijät ovat, sitä jämerämmälle pohjalle liiton tulevaisuus rakennetaan, solidaarisesti ja koheesiota vaalien. Aina emme ole yhtä mieltä asioiden tilasta ja suunnasta liitossamme. Rakentava erimielisyys vie asioita eteenpäin, eikä se uhkaa tulevaisuuttamme niin kauan kuin toimimme avoimesti ja arvostavasti yhdessä. Kukaan meistä ei ole täydellinen eikä aina voi voittaa.

Tämä on viimeinen kirjoitukseni Yhteenvetoon Akavan Erityisalojen hallituksen puheenjohtajana. Kauteni päättyy vuoden vaihteeseen ja Maarit Helén alkaa johtaa liittoamme. Kiitän kaikkia teitä, jotka olette tukeneet minua puheenjohtajuuteni aikana, tämä ei ole yhden miehen show. Jatkan liiton hallituksen jäsenenä solidaarisuuden ja koheesion vaalimista. Toivotan kaikille liiton jäsenille, luottamushenkilöille, työntekijöille ja ystäville erityisen hyvää uutta vuotta.

Risto Tolonen

 
Kerro kaverille
Pääkirjoitus: Pitääkö kaikkeen ottaa kantaa?
Pääkirjoitus: Pitääkö kaikkeen ottaa kantaa?
4/2014
4/2014
Pääkirjoitus: Pitääkö kaikkeen ottaa kantaa?
Maarit Helén Akavan Erityisalojen puheenjohtajaksi
Maarit Helén Akavan Erityisalojen puheenjohtajaksi
4/2014
4/2014
Maarit Helén Akavan Erityisalojen puheenjohtajaksi
Työttömyys kiristää taloutta, jäsenmaksuihin ei muutoksia
Työttömyys kiristää taloutta, jäsenmaksuihin ei muutoksia
4/2014
4/2014
Työttömyys kiristää taloutta, jäsenmaksuihin ei muutoksia
 
4/2014
4/2014
Akavan Erityisalojen ilme uudistuu
Akavan Erityisalojen ilme uudistuu
4/2014
4/2014
Akavan Erityisalojen ilme uudistuu
Akava vaati oikeudenmukaisempaa eläkeratkaisua
Akava vaati oikeudenmukaisempaa eläkeratkaisua
Akava vaati oikeudenmukaisempaa eläkeratkaisua
Työelämä rajussa murroksessa
Työelämä rajussa murroksessa
Työelämä rajussa murroksessa
Korjaava katkos työelämään
Korjaava katkos työelämään
Korjaava katkos työelämään
Uusittu yhdenvertaisuuslaki laajentaa suojaa syrjinnältä
Uusittu yhdenvertaisuuslaki laajentaa suojaa syrjinnältä
4/2014
4/2014
Uusittu yhdenvertaisuuslaki laajentaa suojaa syrjinnältä
Työtön humanisti on myytti!
Työtön humanisti on myytti!
Työtön humanisti on myytti!
Potkujen jälkeen
Potkujen jälkeen
Potkujen jälkeen
Luottamusmiespolku vie osaamiseen!
Luottamusmiespolku vie osaamiseen!
4/2014
4/2014
Luottamusmiespolku vie osaamiseen!
 
4/2014
4/2014
Kaupan alalle saatava oma TES!
Kaupan alalle saatava oma TES!
4/2014
4/2014
Kaupan alalle saatava oma TES!
”Turhat virkamiehet” tekevät jo tuplatyötä valtionhallinnossa
”Turhat virkamiehet” tekevät jo tuplatyötä valtionhallinnossa
4/2014
4/2014
”Turhat virkamiehet” tekevät jo tuplatyötä valtionhallinnossa
Jäsenten matkustaja- ja tapaturmavakuutukset Turvaan
Jäsenten matkustaja- ja tapaturmavakuutukset Turvaan
4/2014
4/2014
Jäsenten matkustaja- ja tapaturmavakuutukset Turvaan
 
4/2014
4/2014
 
4/2014
4/2014

Akavan Erityisalat

Maistraatinportti 4 A, 6. krs 00240 Helsinki

P. 0201 235 340

www.akavanerityisalat.fi