26.02.2015
Akavan Erityisalojen verkkolehti
1/2015

Uusille urille - jäsenet kertovat kokemuksistaan

"Monia vuosia olin tiennyt, että kaipaan muutosta työelämään, mutten oikein tiennyt mitä, koska kaikki oli ’ìhan ok’. Viisi vuotta sitten paloin loppuun vanhassa työssäni aikuiskoulutussihteerinä. Sihteerin työ oli muuttanut kovasti luonnettaan työvuosieni aikana, eikä se enää ollut omalle persoonalleni sopivaa. Onneksi viimeisin työpaikkani oli aikuiskoulutuksen parissa, sillä tajusin, että aikuinenkin voi opiskella – minäkin. Hakeuduin koulutukseen ja valmistuin verhoilijaksi. Koska alalla oli vain vähän työpaikkoja, yrittäjyys oli lähestulkoon ainoa vaihtoehto. Yrittäjyyttä en ollut koskaan aiemmin elämässäni edes harkinnut. Tammikuussa 2013 perustin oman verhoomoyrityksen. Tällä hetkellä yrittäjyys tuntuu hienolta vaihtoehdolta; monipuolista työtä, jossa yhdistyvät innostus käsin tekemiseen ja tradenomi HSOn asioiden pyörittämisen taito.”

Liisa Eräkare-Kemppainen

***

”Olen 41-vuotias tradenomi, HSO-AMKK ja valmistuin ammattikorkeakoulusta vuonna 1996. Tein ylimmän johdon assistentin töitä vuoteen 2012. Muutama vuosi ennen uranvaihtoa alkoi kyteä ajatus siitä, voisiko elämässä tehdä jotakin muutakin. Olin vuorotteluvapaalla ja vaihdoin työpaikkoja. Vuonna 2011 aloitin opinnot hierojakoulussa työni ohella ja seuraavana vuonna irtisanouduin toimestani toimitusjohtajan assistenttina, viestintäpäällikkönä ja asiakaspalvelutiimin vetäjänä. Nyt toimin koulutettuna hierojana omassa yrityksessäni ja opiskelen samalla osteopaatiksi. Päivääkään en ole katunut oman yrityksen perustamista ja totaalista ammatinvaihtoa. Kun huomaa, ettei saa työltään enää sitä, mitä haluaa, on aika miettiä, mitä voisi ’isona’ tehdä. Nyt hyödynnän koulutustani ja aiempaa työkokemustani assistenttina omassa yrityksessäni. Aika hyvä kombo!”

Taina Droeske

***

”Vaihdoin viitisen vuotta sitten palkansaajasta yrittäjäksi, mutta ala ei suoranaisesti vaihtunut. Teen samoja kääntämiseen ja tekniseen kirjoittamiseen liittyviä hommia kuin ennenkin, jopa osaltaan samoille yrityksille, mutta alihankkijana ennemmin kuin
palkansaajana. Missään nimessä en ole ’pakkoyrittäjä’, vaikka sellaistakin liikehdintää alalta toki löytyy. Päätös oli täysin oma, enkä ole sitä katunut.”

Vanessa Sjögren

***

”Valmistuttuani Kiovan valtiollisesta yliopistosta vuonna 1987 toimin tulkkina ja kääntäjänä, ja lisäopintojen jälkeen myynti- ja vientitehtävissä. Työskenneltyäni 15 vuotta myyntipäällikkönä olin jo alkanut kaivata muutosta, joten työsuhteeni päättyminen ei tuntunut luopumiselta, vaan mahdollisuudelta uuteen. Opiskelin kokiksi ja työskentelin alalla pari vuotta; oli ihanaa opiskella uutta ja tehdä jotain käsillään ja saada lisää vaihtoehtoja taskuun. Vuonna 2014 palasin töihin tulkkauksen ja kääntämisen pariin. Kyllä omat työurani muutokset ovat loppujen lopuksi johtuneet aina työllisyystilanteesta, työn loppumisen vuoksi on joutunut miettimään uusia vaihtoehtoja, perhe on pitänyt elättää. Työuraan ovat vaikuttaneet niin 90-luvun lama kuin tämä uusikin… ensimmäisen laman aikana olin 35-vuotias, nyt jo yli 50-vuotias.”

Eija Oraviita-Kaiku

***

”Vaihdoin uraa täysin muutamia vuosia sitten ja lähdin opiskelemaan toimintaterapeutiksi. Olin ollut lentoemäntänä lähes 14 vuotta ja olin työhöni kovin väsähtänyt. Kaipasin haastetta ja pohdin aluksi, olenkohan liian vanha opiskelemaan. Onneksi rohkenin hakea yhdysvaltalaiseen Shenandoah-yliopistoon, jossa toimintaterapeuttiopiskelijoita löytyi ikä skaalalla 20–50
vuotta (ja ylikin). Nyt olen työskennellyt toimintaterapeuttina jo nelisen vuotta sekä USAssa että Suomessa; kannustan kaikkia harkitsemaan uranvaihtoa, jos työ tympii, iästä huolimatta!”

Maria Kallio

***

"Olin laskentatoimen merkonomi ja toimin kirjanpitäjänä 15 vuotta. Vuonna 2009 hakeuduin yliopistoon opiskelemaan tietojenkäsittelytieteitä, koska koin alan erittäin mielenkiintoiseksi. Valmistuin viime vuonna, ja jäin valitettavasti suunnilleen samoihin aikoihin työttömäksi. Olin ehtinyt työskennellä sitä ennen puolitoista vuotta tietojärjestelmäsuunnittelijana. Uudet työtehtävät olivat juuri sitä, mitä haluan tehdä tulevaisuudessakin. Uskon, että minun on mahdollista hyödyntää myös taloushallinnon osaamistani uudessa työssä jossakin vaiheessa.”

Tina Räsänen

***

”Kouluttauduin alun perin visualistiksi. Tein töitä markkinoinnin ja kaupan alalla 25 vuotta, ja opiskelin työn ohella myös maskeeraajaksi. Olin kuitenkin jo kymmenisen vuotta haaveillut totaalisesta alan vaihdosta: lastensuojelu, sosiaalityö ja teologinen työ kiinnostivat. Kun jouduin irtisanotuksi edellisestä työpaikastani, ajattelin vihdoin ja viimein toteuttaa haaveeni ja opiskella sosiaalialalla uuteen ammattiin. Opiskelemaan pääsy ei kuitenkaan ollut niin helppoa kuin olin kuvitellut. Hain myös koko ajan oman alani työpaikkoja. Olin 51-vuotias, ja on pakko todeta, että ikä taisi olla suurin este töihin pääsylle visualistin alalla, kun työpaikkaa haki samaan aikaan kymmeniä alan ammattilaisia. Pääsin kuitenkin opiskelemaan yhteisöpedagogiaa humanistiseen ammattikorkeakouluun, en kuitenkaan aikuisopiskelupuolelle, vaan nuorten linjalle 52-vuotiaana! Aion hakeutua lasten tai nuorten tai erityislasten parissa tehtävään työhön. Uskon, että alalla on työpaikkoja, ja että tässä iässäkin saa vielä töitä. Intoa ja motivaatiota ainakin on, ja elämänkokemusta.”

Ina Kuula

***

”Työskentelen useammassa eri tehtävässä tulkkaamisen, kääntämisen ja opettamisen alalla. Valmistumiseni aikaan tein työtä, joka ei liittynyt yliopistotutkintooni. Työ oli suurelta osin rutiiniluonteista, ja ennen kaikkea kielitaitoni meni täysin hukkaan. Työ oli kuitenkin kokopäivätyötä, johon kuuluivat mm. työterveyspalvelut. Nyt teen oman alani töitä, ja hyvänä puolena on työn mielenkiintoisuus. Työ vaatii ja kerryttää paljon yleissivistystä, ja saan työskennellä ihmisten parissa. Huonona puolena on se, että työ ei enää ole edes pätkätyötä, vaan silppua. Tulot vaihtelevat kuukausittain, ja toimeksiantoja voidaan perua viime hetkellä. Sosiaaliturvajärjestelmämmekin näyttää perustuvan ’yksi työ, tasaiset tulot’ -oletukseen. Kovasti toitotetaan sitä, että korkeakoulutettujen pitäisi ryhtyä yrittäjiksi, mutta omassa tilanteessani en näe mitään syytä tai mahdollisuutta tähän. Kun alani työnantajat ovat jo ulkoistaneet yritystoiminnan riskit työntekijöille, miksi omaaloitteisesti luopuisin siitä ainoasta, joka minulla vielä on jäljellä, eli työttömyysturvasta? Pienyrittäjänä joutuisin todennäköisesti vain tinkimään entistä enemmän, kun alallani kilpaillaan näköjään vain hinnalla. Alan vaihtaminen oli tietysti oma päätös ja sen voimakkain motiivi työn mielekkyys, mutta tuntuu varsin kohtuuttomalta, että työnteon ehdot heikkenivät näin dramaattisesti.”

Kirjoittaja haluaa pysytellä nimettömänä

***

”Toimin filosofian maisteriksi valmistumisen jälkeen kymmenisen vuotta yrityselämässä. Halusin vaihtaa tehtäviä ja alaa, koska minulla ei mielestäni ollut enää mitään annettavaa eikä opittavaa ko. tehtävistä. Toivomukseni perusteella minulle tarjottiin paikkaa dokumentoinnissa, ja pian suoritin teknisen kirjoittamisen erikoistumisopinnot. Sittemmin olen vaihtanut pari kertaa
työpaikkaa ja toiminut alalla erilaisissa tehtävissä. Alan vaihdon myötä sain aiempaa mielenkiintoisempia ja itsenäisempiä
työtehtäviä sekä ammatin, joka vastaa paremmin taipumuksiani ja osaamistani. Motivaatio työntekoon koheni, kun sain koulutusta vastaavaa työtä. Muutos antoi kaiken kaikkiaan rohkeutta tarttua itse asioiden kulkuun. Ammatinvaihdon jälkeen olen muutaman kerran tehnyt työelämässä melko radikaalejakin työpaikan tai tehtävän vaihdoksia enkä ole joutunut niitä katumaan.”

Kirjoittaja haluaa pysytellä nimettömänä

 
Kerro kaverille
Pääkirjoitus: Joko tiedät, ketä äänestää?
Pääkirjoitus: Joko tiedät, ketä äänestää?
1/2015
1/2015
Pääkirjoitus: Joko tiedät, ketä äänestää?

Toiminnanjohtajalta: Uusi keskusjärjestö?
Toiminnanjohtajalta: Uusi keskusjärjestö?
1/2015
1/2015
Toiminnanjohtajalta: Uusi keskusjärjestö?

Akavan Erityisalat ei lähde uuden keskusjärjestön selvitystyöhön
Akavan Erityisalat ei lähde uuden keskusjärjestön selvitystyöhön
1/2015
1/2015
Akavan Erityisalat ei lähde uuden keskusjärjestön selvitystyöhön
Kuka on äänesi arvoinen?
Kuka on äänesi arvoinen?
1/2015
1/2015
Kuka on äänesi arvoinen?
Akavan Erityisalojen eduskuntavaaliteemat 2015
Akavan Erityisalojen eduskuntavaaliteemat 2015
1/2015
1/2015
Akavan Erityisalojen eduskuntavaaliteemat 2015

Jäseniä ehdolla eduskuntaan
Jäseniä ehdolla eduskuntaan
1/2015
1/2015
Jäseniä ehdolla eduskuntaan
Neuvottelujärjestelmää kehitetään tehokkaammaksi
Neuvottelujärjestelmää kehitetään tehokkaammaksi
1/2015
1/2015
Neuvottelujärjestelmää kehitetään tehokkaammaksi
Uran vaihto vaatii rohkeutta
Uran vaihto vaatii rohkeutta
1/2015
1/2015
Uran vaihto vaatii rohkeutta
NaisUrat avasi tasa-arvon mahdollisuuksia
NaisUrat avasi tasa-arvon mahdollisuuksia
1/2015
1/2015
NaisUrat avasi tasa-arvon mahdollisuuksia
Mikä on tulevaisuuTES?
Mikä on tulevaisuuTES?
1/2015
1/2015
Mikä on tulevaisuuTES?
Psykologi Ilona Rauhala: Mukaudu muutokseen
Psykologi Ilona Rauhala: Mukaudu muutokseen
1/2015
1/2015
Psykologi Ilona Rauhala: Mukaudu muutokseen
Uuden ajan virkamies?
Uuden ajan virkamies?
1/2015
1/2015
Uuden ajan virkamies?
Luottamusmiesvoimaa!
Luottamusmiesvoimaa!
Luottamusmiesvoimaa!
Luottamusmieskonkarit kertovat
Luottamusmieskonkarit kertovat
Luottamusmieskonkarit kertovat
Kuntien uudet luottamusmiehet valitaan keväällä
Kuntien uudet luottamusmiehet valitaan keväällä
Kuntien uudet luottamusmiehet valitaan keväällä
Vuosi 2015 toi hyviä muutoksia erikoistumiskoulutuksiin
Vuosi 2015 toi hyviä muutoksia erikoistumiskoulutuksiin
Vuosi 2015 toi hyviä muutoksia erikoistumiskoulutuksiin
Tiedätkö, mitä nollatyösopimuksen allekirjoittaminen merkitsee?
Tiedätkö, mitä nollatyösopimuksen allekirjoittaminen merkitsee?
1/2015
1/2015
Tiedätkö, mitä nollatyösopimuksen allekirjoittaminen merkitsee?
 
1/2015
1/2015
Liiton uudet toimielimet aloittivat työnsä
Liiton uudet toimielimet aloittivat työnsä
1/2015
1/2015
Liiton uudet toimielimet aloittivat työnsä

Akavan Erityisalat

Maistraatinportti 4 A, 6. krs 00240 Helsinki

P. 0201 235 340

www.akavanerityisalat.fi