22.09.2016
Akavan Erityisalojen verkkolehti
3/2016

Hanna Puhakka

– Teen mieluummin töitä ja pysyn henkisestikin virkeänä kuin heittäydyn työttömäksi. Siitä ei saisi rangaista, Hanna Puhakka sanoo.

Väliinputoaja kärsii ahkeruudesta

Filosofian maisteri Hanna Puhakka: Fiksumpaa olisi ollut jäädä työttömäksi ja nostaa työttömyyskorvausta. Mutta, koska halusin tehdä töitä ja ylläpitää ammattitaitoani, toimeentuloni kertyi samanaikaisesti palkkatöistä ja yrittäjänä. Äitiyspäivärahani onkin sitten minimitasolla. Tämä on absurdia!

Espanjaa ja nykykreikkaa pääaineina opiskelleen Hanna Puhakan ensimmäinen lapsi syntyy muutaman kuukauden kuluttua. Käsi käy luontevasti silittämään pyöreää vatsaa. Lapsi on toivottu ja perheen ensimmäinen. Kaikki oikeat asiat ovat siis hyvin.

Mutta toimeenkin pitäisi tulla ja siihen tarvitaan rahaa.

Talous alkoi kääntyä päälaelleen, kun Puhakan työpaikalla alkoivat yt-neuvottelut ja hän sai potkut opettajan työstään vuonna 2012. Koska palkkatöitä ei tuntunut löytyvän, hän perusti toiminimen. Näin työtilaisuuksia olisi enemmän. Puhakka oli huomannut, että moni taho antoi kääntäjän ja tulkin hommia mieluummin yrityksen kautta laskuttaville.

– Tilanteeni on nyt sellainen, etten saa työttömyyskorvausta, vaikka tuloja on ollut viime ajat todella vähän. Viimeiset kolme vuotta olen tehnyt samanaikaisesti palkkatöitä ja töitä toiminimellä. Palkkatyön viikkotuntimäärä ei ole ollut riittävän suuri, jotta työssäoloehto täyttyisi. Toiminimellä tehtyjä töitäni ei puolestaan ole hyväksytty työttömyyskassassa. Kaikista tuloista olen silti maksanut työttömyyskassaan jäsenmaksua.

Työmarkkinatukeakaan ei heru, sillä Puhakka on kohta oikeutettu äitiyspäivärahaan. Tosin äitiyspäiväraha tulee olemaan minimi. Hänen yrittäjätulonsa ovat olleet pienemmät kuin yel-maksujen alaraja, reilut 7 500 euroa vuodessa. Niinpä yrittäjätuloja ei oteta huomioon äitiyspäivärahaa laskettaessa.

– Sen sijaan, että perustin toiminimen ja olen näillä tuloilla kompensoinut palkkatulojen vähyyttä, minun olisi vain kannattanut tehdä osaaikaista palkkatyötä ja nostaa muulta ajalta työttömyyskorvausta, Hanna Puhakka sanoo.

Hanna Puhakka

 

Hanna Puhakka hämmästelee, miten työttömyysturvajärjestelmämme voikaan olla niin monimutkainen. Hän toivoisi, että esimerkiksi yel-järjestelmä olisi nykyistä joustavampi.

 

Mieluummin töitä kuin työttömyyttä

Puhakan toimeentulo on kertynyt pienistä puroista. Yhtenä vuonna palkkatöitä on kertynyt eri tahoilta enemmän ja yrityksen kautta laskutettavia toimeksiantoja vähemmän. Toisena vuonna tilanne on ollut päinvastainen.

– Oma yritys onkin välillä ainoa keino saada ylipäätään töitä. Kuukausituloni ovat riittäneet elämiseen, mutta minimiäitiyspäivärahalla tilanne muuttuu hankalammaksi. Onneksi olen naimisissa. En tiedä, miten selviäisin, jos olisin yksinhuoltaja.

Puhakka hämmästelee, miten järjestelmä voikaan olla näin monimutkainen. Hänen tuttavapiirissään on ihmisiä, joilla on hieman samantapainen tilanne. Osa heistä on jättäytynyt vapaaehtoisesti työttömäksi ja nostaa erilaisia tukia. Jo paperityön määrä soviteltua päivärahaa hakiessa on melkoinen.

– Kumpi on yhteiskunnalla parempi: Se, että ihminen jää kokoaikaisesti työttömäksi vai että hankkii vähäistäkin lisätoimeentuloa tekemällä töitä? Moni laskee, että kuukausitulot ovat suuremmat, kun ei tee mitään. Minä teen mieluummin töitä ja ylläpidän ammattitaitoani ja pysyn myös henkisesti vireänä, mutta ei siitä saisi rokottaa tällä tavoin, Puhakka sanoo.

Aivovienti uhkaa Kreikan tapaan

– Hallitus valittaa, ettei nykyjärjestelmä kannusta ihmisiä työntekoon. No eipä tosiaan! Menisin aivan varmasti kokoaikaiseen palkkatyöhön, jos saisin sellaisen. Mutta kun töitä ei yksinkertaisesti ole. Sen vuoksi on koetettava kerätä tienestejä erityyppisillä työsuhteilla.

Jos Hanna Puhakalle annettaisiin valta, aivan ensimmäiseksi hän muuttaisi työssäoloehdon määritystä. Palkkatulot ja yrittäjätulot pitäisi pystyä laskemaan jollain tavoin yhteen kuukaudessa. Akavan yhdistelmävakuutus kuulostaakin hänestä mielenkiintoiselta.

– Eläkettäkin pitäisi voida kerryttää yksilöllisesti eri tavoin. Olisi hyvä, että etenkin sivutoimiset yrittäjät voisivat maksaa yel-maksuja joustavammin kuin nyt. Minulla on onneksi yksityinen eläkevakuutus, mutta mikä on niiden eläketurvan tilanne, joilla sellaista ei ole?

Yel-maksut ovat monelle yksinyrittäjälle liian suuret.

– Olen keskustellut tästä monen yrittäjänaisen kanssa. Useat miettivät pitkään lasten hankkimista, kun tietävät äitiyspäivärahan jäävän niin pieneksi. Sillä ei yksinkertaisesti tule toimeen.

Hanna Puhakan mies on perulainen. Pariskunta tapasi Kreikassa, jossa Puhakka oli opiskeluvaihdossa. Lakimieheksi opiskelleella miehellä on Perussa kaapelitelevisioyhteyksiä tarjoava yritys. Puhakka lentää tiheästi Perun ja Suomen väliä. Pariskunta haluaisi kasvattaa lapsensa Suomessa. Näyttää siltä, että se tuskin onnistuu.

– Olen täydentänyt opintojani suomi vieraana kielenä -opinnoilla, jotta työllisyystilanteeni paranisi. Peruun muuttaminen on silti noussut yhdeksi vaihtoehdoksi. Siellä kääntäjällekin on mukavasti töitä. Tuttavapiirissämme on monia korkeakoulutettuja, jotka ovat muuttaneet Suomesta työn perässä Peruun. Jos meno ei muutu, Suomi on kohta kuin Kreikka. Korkeakoulutetut osaajat lähtevät. Onko meillä siihen varaa?

Äitiyslomalla töihin

Hanna Puhakan ja hänen miehensä Nilton Gonzalesin poikavauva Stefano syntyi elokuun 17. päivänä.

– Kaikki meni tosi hyvin ja pääsimme kotiinkin pari päivää synnytyksen jälkeen. Lapsi herää syömään kerran pari yössä. Onneksi olemme voineet vuorotella mieheni kanssa yösyötöissä, joten minäkään en ole niin väsynyt, Hanna Puhakka kertoo muutama viikko lapsen syntymän jälkeen.

Ajatuskin täysiaikaisesta äitiyslomasta on mahdoton.

 

Puhakka tarvitseekin hyviä yöunia ja voimia. Työt nimittäin odottavat. Ajatuskin siitä, että hän olisi jättäytynyt täysiaikaisesti äitiyslomalle, on mahdoton. Hän tekee käännöksiä kotoa käsin ja pitää espanjan verkkokursseja.

– Niissä on se hyvä puoli, että voin itse vaikuttaa aikatauluihin. Huomenna lähden myös tulkkaamaan, jos vain saan lastenhoitajan. Onneksi olen toipunut hyvin synnytyksestä, Puhakka sanoo ja myöntää, että vähän hurjalta näin nopean töihin paluu tuntuu. Puolisokin on toppuutellut.

– Työsuhteeni ovat määräaikaisia. En oikein uskalla sanoa toimeksiantajalle, etten tule töihin seuraavaan vuoteen. Joku muu saisi silloin työni, eikä minulla olisi välttämättä mihin palata äitiysloman päätyttyä. Eikä minimiäitiyspäiväraha riitä elämiseen. Nyt pystyn edes vähän täydentämään sitä, Hanna Puhakka sanoo.

TEKSTI Leena Filpus
KUVAT Susa Junnola

 
Kerro kaverille
Pääkirjoitus: Joko ymmärretään hallinnon merkitys?
Pääkirjoitus: Joko ymmärretään hallinnon merkitys?
3/2016
3/2016
Pääkirjoitus: Joko ymmärretään hallinnon merkitys?
Toiminnanjohtajalta: Jäsenyytesi tuo turvaa ja hyötyjä
Toiminnanjohtajalta: Jäsenyytesi tuo turvaa ja hyötyjä
3/2016
3/2016
Toiminnanjohtajalta: Jäsenyytesi tuo turvaa ja hyötyjä
Akavan Erityisalat: Koulutuksen lisäleikkaukset peruttava
Akavan Erityisalat: Koulutuksen lisäleikkaukset peruttava
3/2016
3/2016
Akavan Erityisalat: Koulutuksen lisäleikkaukset peruttava
Edunvalvontaa itsensätyöllistäjille ja yrittäjille
Edunvalvontaa itsensätyöllistäjille ja yrittäjille
3/2016
3/2016
Edunvalvontaa itsensätyöllistäjille ja yrittäjille
Uutta vuonna 2017: Jäsenasioiden hoito helpottuu
Uutta vuonna 2017: Jäsenasioiden hoito helpottuu
Uutta vuonna 2017: Jäsenasioiden hoito helpottuu
Yhdistelmävakuutus - turvaverkko itsensätyöllistäjille
Yhdistelmävakuutus - turvaverkko itsensätyöllistäjille
3/2016
3/2016
Yhdistelmävakuutus - turvaverkko itsensätyöllistäjille
Elanto tulee pienistä puroista
Elanto tulee pienistä puroista
3/2016
3/2016
Elanto tulee pienistä puroista
Palkkaus ja pätkätyöt huolena yksityissektorilla
Palkkaus ja pätkätyöt huolena yksityissektorilla
Palkkaus ja pätkätyöt huolena yksityissektorilla
 
3/2016
3/2016
Moni sietää liian pitkään kiusaamista
Moni sietää liian pitkään kiusaamista
3/2016
3/2016
Moni sietää liian pitkään kiusaamista
 
3/2016
3/2016
Hierarkia minimissä Reaktorissa
Hierarkia minimissä Reaktorissa
3/2016
3/2016
Hierarkia minimissä Reaktorissa
Ammattiliitto voi kitkeä korruptiota
Ammattiliitto voi kitkeä korruptiota
3/2016
3/2016
Ammattiliitto voi kitkeä korruptiota
Tulevaisuuden kuntatyössä paljon mahdollisuuksia
Tulevaisuuden kuntatyössä paljon mahdollisuuksia
3/2016
3/2016
Tulevaisuuden kuntatyössä paljon mahdollisuuksia
Alueuudistus siirtää valtion tehtäviä ja henkilöstöä maakunnille
Alueuudistus siirtää valtion tehtäviä ja henkilöstöä maakunnille
3/2016
3/2016
Alueuudistus siirtää valtion tehtäviä ja henkilöstöä maakunnille
"Totuus uhattuna" kiinnosti yleisöä SuomiAreenassa
"Totuus uhattuna" kiinnosti yleisöä SuomiAreenassa
3/2016
3/2016
"Totuus uhattuna" kiinnosti yleisöä SuomiAreenassa
Halpatyövoimaksi kelpaava sukupolvi?
Halpatyövoimaksi kelpaava sukupolvi?
3/2016
3/2016
Halpatyövoimaksi kelpaava sukupolvi?
Mitä luottamusmiehet oikein tekevät?
Mitä luottamusmiehet oikein tekevät?
Mitä luottamusmiehet oikein tekevät?
Kassan jäsen voi tietämättään syyllistyä petokseen
Kassan jäsen voi tietämättään syyllistyä petokseen
Kassan jäsen voi tietämättään syyllistyä petokseen

Akavan Erityisalat

Maistraatinportti 4 A, 6. krs 00240 Helsinki

P. 0201 235 340

www.akavanerityisalat.fi