18.05.2017
Akavan Erityisalojen verkkolehti

Ramboll

– Palkinto tuntuu todella hyvältä. Se kertoo siitä, että olemme tehneet oikeanlaisia asioita, jotta harjoittelijat kokevat työnsä meillä merkityksellisenä, Karoliina Lehmusvirta (vas) iloitsee yhdessä Ramboll Finlandin kilpailuun ehdottaman Tuulia Paulannon kanssa.

Voittajaresepti –
Hyvä perehdytys ja mielekkäät työtehtävät

Ramboll Finlandissa otettiin voitto Vuoden harjoittelupaikka -kilpailussa nöyrän ylpeinä vastaan. Pitkäjänteinen ja mietitty työ harjoittelijoiden palkkaamisessa tuottaa tulosta.

Tuulia Paulanto oli vasta toista päivää viestintäharjoittelijana Ramboll Finlandissa, kun esimies, markkinointi- ja viestintäjohtaja Karoliina Lehmusvirta, pyysi palautetta esityksestään. Toiveena oli, että puheviestintää pääaineena Tampereen yliopistossa opiskeleva Paulanto kertoisi, miten pomon esitystä ja esitystapaa voisi parantaa.

– Kylmä hiki nousi kieltämättä pintaan! Onneksi Karoliina on hyvä esiintyjä ja hänen esityksensä oli onnistunut ja mietitty. Palautteen antamisessa pitää osata olla diskreetti, mutta nostaa esiin myös kehitettäviä asioita, Tuulia Paulanto kertoo vuoden 2016 alussa alkaneesta korkeakouluharjoittelustaan Rambollin markkinointi- ja viestintäosastolla.

Karoliina Lehmusvirrasta oli itsestäänselvää pyytää Paulannon apua.

– Minusta oli valtavan hienoa saada sparrausta puheviestinnän osaajalta. Hänen koulutuksensa antaa valmiudet kiinnittää huomiota esiintymisen kannalta olennaisiin asioihin. Parhaimmillaan harjoittelu on vastavuoroista oppimista, Lehmusvirta sanoo.

Opiskelijan työnohjaukseen pitää antaa organisaatiolle riittävästi aikaa.
 

Paulannon kokemus kuvaa muutenkin hänen harjoitteluaikaansa. Rambollilla halutaan hyödyntää harjoittelijan vahvuuksia. Toisaalta heille annetaan vastuullisia tehtäviä, joissa oppii uutta.

– Harjoittelijan koko potentiaalin hyödyntämien on juuri se piirre, jonka myös muilla osastoilla harjoitelleet nostivat esiin, kun juttelimme kokemuksistamme. Jo aivan harjoittelun aluksi kanssani käytiin läpi sitä mitä jo osaan ja mitä haluaisin oppia harjoittelun edetessä. Sain ohjeistusta työhön, mutta myös vapautta työskennellä itsenäisesti, Paulanto sanoo.

Hän sai myös suoraa kiitosta hyvin sujuneista tehtävistä ja rakentavaa palautetta kehityskohteistaan.

Perusteellinen perehdytys

Hyvä perehdytys oli yksi tärkeimmistä harjoittelun osa-alueista, joka sai Paulannon ilmoittamaan harjoittelupaikkansa Akavan Erityisalojen Vuoden harjoittelupaikka -kilpailuun yliopisto-opiskelijoiden sarjassa. Perehdytyksessä ei säästelty aikaa tai resursseja.

Työtehtäviä ja -käytäntöjä kävivät hänen kanssaan läpi esimiehen ja lähitiimin lisäksi Paulannolle osoitettu henkilökohtainen tutor. Paulanto osallistui myös koko päivän kestäneeseen perehdytykseen yhdessä muiden uusien työntekijöiden kanssa.

– Alusta lähtien tunsin olevani tasa-arvoinen tiimin jäsen, vaikka työskentelin harjoittelijana, Paulanto sanoo. Rambollilla jokainen työntekijä perehdytetään tehtäviinsä ennalta laaditun perehdytyssuunnitelman mukaisesti.

Lehmusvirta painottaakin, että opiskelijan työnohjaukseen pitää antaa organisaatiolle riittävästi aikaa. Se maksaa itsensä takaisin. Osaava ja motivoitunut harjoittelija on yrityksen etu. Kun harjoittelijaa rohkaistaan tuomaan ajatuksiaan esiin, hänen tuoreet ajatuksensa voivat auttaa yritystäkin kehittymään.

Kokemus palkitsee

Ympäri Suomen lähes 30 paikkakunnalla toimivalla Rambollilla onkin vahva perinne harjoittelijoiden palkkaamisessa. Kesätyöntekijät mukaan lukien yhtiö palkkasi viime vuonna lähes 130 opiskelijaa. Se on tärkeä osa yhtiön toimintafilosofiaa: taloon otetaan uusia kykyjä kasvamaan.

Yhtiöllä on myös paljon oppilaitosyhteistyötä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa esimerkiksi tutkimuksessa ja tuotekehityksessä. Oppilaitosyhteistyön ansiosta osaavaa työvoimaa on myös jatkossa.

Mistä on hyvä harjoittelupaikka tehty?

Tutki lisää Akavan Erityisalojen sivuilta.

 

– Panostamme työtehtävien lisäksi siihen, että opiskelija-harjoittelijamme myös valmistuvat. Se on meidän etumme. Meille on myös luonnollista, että korkeakouluharjoittelijat saavat palkkaa työstään. Hehän tuovat meille lisäarvoa, Lehmusvirta sanoo.

Alkuun Paulanto työskenteli Rambollilla osa-aikaisena, sillä hänen gradunsa oli harjoittelun alkaessa vielä kesken. Maisterin paperit hän sai kesäkuussa 2016. Paulannon harjoittelujakso päättyi vuoden 2017 alussa ja siitä hän siirtyi suoraan koordinaattoriksi markkinointi- ja viestintäosastolle perhevapaan sijaiseksi.

– Se, että sain jatkaa, on todella upeaa. Ei ole mitenkään itsestäänselvää, että vastavalmistunut pääsee heti oman alan hommiin, Tuulia Paulanto sanoo.

TEKSTI Leena Filpus
KUVAT Susa Junnola

 
Kerro kaverille
Pääkirjoitus: Yllättääkö ministeri?
Pääkirjoitus: Yllättääkö ministeri?
2/2017
2/2017
Pääkirjoitus: Yllättääkö ministeri?
Puheenjohtajalta: Työajalle uusi määritelmä
Puheenjohtajalta: Työajalle uusi määritelmä
2/2017
2/2017
Puheenjohtajalta: Työajalle uusi määritelmä
Kaupan alalla työnseisauksia
Kaupan alalla työnseisauksia
2/2017
2/2017
Kaupan alalla työnseisauksia
Akavan Erityisalojen vaikuttamistavoitteita viilattiin
Akavan Erityisalojen vaikuttamistavoitteita viilattiin
2/2017
2/2017
Akavan Erityisalojen vaikuttamistavoitteita viilattiin
Akavan Erityisalat SuomiAreenassa
Akavan Erityisalat SuomiAreenassa
2/2017
2/2017
Akavan Erityisalat SuomiAreenassa
Luovan talouden avaukset tervetulleita
Luovan talouden avaukset tervetulleita
Luovan talouden avaukset tervetulleita
Robotista apuri
Robotista apuri
Robotista apuri
Elämäsi kuntaan!
Elämäsi kuntaan!
Elämäsi kuntaan!
Hyvä hallinto!
Hyvä hallinto!
Hyvä hallinto!
Työuraeläkkeelle pääsee vain tiheän seulan läpi
Työuraeläkkeelle pääsee vain tiheän seulan läpi
2/2017
2/2017
Työuraeläkkeelle pääsee vain tiheän seulan läpi
Näin työeläkeyhtiössä tehdään eläkeratkaisuja
Näin työeläkeyhtiössä tehdään eläkeratkaisuja
2/2017
2/2017
Näin työeläkeyhtiössä tehdään eläkeratkaisuja
Miten yt-neuvottelut etenevät valtiolla?
Miten yt-neuvottelut etenevät valtiolla?
2/2017
2/2017
Miten yt-neuvottelut etenevät valtiolla?
Haavissa palvelumuotoilu haastaa akateemisen generalistin
Haavissa palvelumuotoilu haastaa akateemisen generalistin
2/2017
2/2017
Haavissa palvelumuotoilu haastaa akateemisen generalistin
Turvaa itsensätyöllistäjille ja mikroyrittäjille
Turvaa itsensätyöllistäjille ja mikroyrittäjille
Turvaa itsensätyöllistäjille ja mikroyrittäjille
Espoossa pääsi heti oikeisiin töihin
Espoossa pääsi heti oikeisiin töihin
Espoossa pääsi heti oikeisiin töihin
Jyvät akanoista
Jyvät akanoista
Jyvät akanoista
Turku sai humanistispeksin
Turku sai humanistispeksin
2/2017
2/2017
Turku sai humanistispeksin
Jäsenkortti matkalle mukaan
Jäsenkortti matkalle mukaan
2/2017
2/2017
Jäsenkortti matkalle mukaan
Sairaus iskee lomalla - voiko lomapäiviä siirtää?
Sairaus iskee lomalla - voiko lomapäiviä siirtää?
2/2017
2/2017
Sairaus iskee lomalla - voiko lomapäiviä siirtää?
Lomamaisemani
Lomamaisemani
2/2017
2/2017
Lomamaisemani

Akavan Erityisalat

Maistraatinportti 4 A, 6. krs 00240 Helsinki

P. 0201 235 340

www.akavanerityisalat.fi