07.12.2017
Akavan Erityisalojen verkkolehti
4/2017

Työjalanjälki

”Työjalanjälki” vastuullisuusmittariksi

– Erilaiset työn teettämisen ja tekemiset tavat ovat räjähtämässä käsiin ehkä nopeammin kuin sittenkään käsitämme. On erinomainen asia, että liiton uusi strategia ottaa tämän huomioon, sanoo Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki.

Luomanmäki lanseerasi Akavan Erityisalojen syksyn työmarkkinaseminaarissa uuden vastuullisuuden mittarin, ”työjalanjäljen”, joka seuraisi myös sitä, millaisin ehdoin ja muodoin organisaatio teettää ja ulkoistaa työtään.

– Yritykset raportoivat jo nyt selkeästi vero- ja hiilijalanjäljestään, alustatalouden aikakaudella työjalanjälki sopii hyvin laajentamaan raportointia yhteiskuntavastuusta, Luomanmäki sanoo.

Toisena osiona työjalanjäljessä arvioitaisiin työelämän perinteisempiä laadullisia tekijöitä kuten työntekijöiden tasa-arvoista ja oikeudenmukaista kohtelua, työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia ja osaamisen kehittämistä.

– Vastuullinen työjalanjälki rakentaisi kestävästi hyvän työelämän perustaa. Tällainen työjalanjälki olisi myös oiva kilpailutekijä yrityksille ja organisaatioille, kun kilpailu työvoimasta kiristyy ja kuluttajien yhteiskuntavastuullisuus kasvaa.
Silpputyö jäsenille tuttua

Luomanmäki huomauttaa, että työelämän mikroyrittäjyyssilppu on ollut jo pidemmän aikaa muutostrendinä myös Akavan Erityisalojen jäsenryhmille, esimerkiksi kulttuurin, viestinnän ja käännösalan asiantuntijoille.

– Ennustan, että edustamillamme aloilla samaa työtä tehdään jatkossa hyvin erilaisin ehdoin ja eri palkoilla! Ja jos puskurityöntekijät joutuvat olosuhteiden pakosta polkemaan hintoja, uhkaa tämä luonnollisesti myös vakitöissä olevien työehtoja. Tällöin nähdään yhä enemmän pätkätöitä, ulkoistuksia ja irtisanomisia. Silpputöitä tarjotaan sellaisiinkin asiantuntijatöihin, joihin lyhytjänteisyys ei sovi. Trendi on selvästi nähtävissä jo viestinnän ja käännösalan töissä.

 
Kerro kaverille
Pääkirjoitus: Paperilehti jää historiaan
Pääkirjoitus: Paperilehti jää historiaan
4/2017
4/2017
Pääkirjoitus: Paperilehti jää historiaan
Ratkaisujen hakijaksi
Ratkaisujen hakijaksi
Ratkaisujen hakijaksi
Suosittele jäsenyyttä - voita 1000 € matkalahjakortti!
Suosittele jäsenyyttä - voita 1000 € matkalahjakortti!
4/2017
4/2017
Suosittele jäsenyyttä - voita 1000 € matkalahjakortti!
Jäsenmaksuihin muutoksia
Jäsenmaksuihin muutoksia
4/2017
4/2017
Jäsenmaksuihin muutoksia
Tervetuloa verkostoitumaan ja oppimaan!
Tervetuloa verkostoitumaan ja oppimaan!
4/2017
4/2017
Tervetuloa verkostoitumaan ja oppimaan!
Lukemista jouluun - hyödynnä jäsenetu!
Lukemista jouluun - hyödynnä jäsenetu!
4/2017
4/2017
Lukemista jouluun - hyödynnä jäsenetu!
Joululahjoitukset Suomen luonnonsuojeluliitolle ja HelsinkiMissiolle
Joululahjoitukset Suomen luonnonsuojeluliitolle ja HelsinkiMissiolle
4/2017
4/2017
Joululahjoitukset Suomen luonnonsuojeluliitolle ja HelsinkiMissiolle

Akavan Erityisalat

Maistraatinportti 4 A, 6. krs 00240 Helsinki

P. 0201 235 340

www.akavanerityisalat.fi